PieTrzaK, no mnie też bolało poniedziałkowe 22* przy powrocie z pracy, jednak jak dziś padło - góry to góry. W maju raz napadało pół metra śniegu na parę dni. A niestety jakby sypło trochę i było bum to jest potem jajo. To nawet nie będąc sprawcą można być co najmniej współwinnym, a ubezpieczyciel też może się pluć albo całkowicie wypiąć gdyż zgodnie z prawem nie możesz jechać autem na letnich gdy spadnie śnieg. Rutynowa kontrola która takie coś przypadkiem wychwyci może kosztować 40€.
opony letnie - co myślicie
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez Andrzej.PZamieszczone przez gda33zastanawiam się nad zmianą opon i sam nie wiem czy wogóle już się za to brac bieżnik ok przebieg nieduży tele że opony są w aucie od 2008 czyli 6lat
Jeśli nie stwardniały na kamień i da się na nich bezpiecznie jeździć, to nie ma sensu wymieniać.
Wymieniam, bo guma się starzeje.
Wysokość bieżnika nie ma dla mnie żadnego znaczenia.
Kiedyś się tym tak bardzo nie przejmowałem.
Wszystko się zmieniło, gdy Żonie pękła opona na Obwodnicy Trójmiasta.
Jechała szybko, po wystrzale opony samochód obrócił się kilka razy wokoł własnej osi.
Na szczęście nikomu nic się nie stało.
W samochodzie z Żoną jechało nasza kilkumiesięczna córka...
Nigdy więcej nie chciałbym czegoś takiego przeżywać.
Dziś, przy tym natężeniu ruchu możnaby było mieć mniej szczęścia.
Od tej pory nie mam dylematu "kupić-nie kupić", tylko "co kupić".
Komentarz
-
-
zastanawiam się nad zmianą opon i sam nie wiem czy wogóle już się za to brac bieżnik ok przebieg nieduży tele że opony są w aucie od 2008 czyli 6lat
Ale jak pisze kolega Voit, jest to bardzo indywidualna kwestia
Zamieszczone przez crom.deTo nawet nie będąc sprawcą można być co najmniej współwinnym, a ubezpieczyciel też może się pluć albo całkowicie wypiąć gdyż zgodnie z prawem nie możesz jechać autem na letnich gdy spadnie śnieg. Rutynowa kontrola która takie coś przypadkiem wychwyci może kosztować 40€
Komentarz
-
-
google mi podpowiada asymetric i gsd3, to jest jakas roznica? A tego typu oponki ale zeby byly wyzsze? Tzn guma od asfaltu do felgi zeby miala wiecej cm?
Mistrzu, to kosztuje 1065 pln za sztuke? (225/50) Za drogo
Ok to nie ta opona Myslales o Dunlop Blue cos tam jako alternatywie? Sa jeszcze jakies bardziej ciche opony podobne do tych?
Komentarz
-
-
Podejrzewam ze koledze hotrain, chodzi raczej o gsd3
Co do zmiany profilu z 45 na 50 nie pchał bym sie w to bo zyskujesz raptem ok 0.5cm a opony traktowane sa już jako nie typowy rozmiar i przez to są droższe dla ''naszych'' samochodów typowa opona to 195/65/15 > 205/55/16> 225/45/17 a każda zmiana powoduje ze niby podobna opona a 20% droższa
Komentarz
-
-
Ja od dwóch tygodni jeżdżę na S001 225/45R17 94 Y XL. Pierwsze wrażenia były bardzo pozytywne. Opona w połączeniu z koni sport podczas szybkiej jazdy po łuku trzyma bardzo dobrze. Nie ślizga się i nie ugina jak wcześniejsze Rainsporty 2. Dodatkowo podczas mocnych startów nie mieli kołami a hamowanie jest super. Po dwóch tygodniach użytkowania dalej jestem pod ich wrażeniem. Dobrze że fotele mają trochę bardziej sztywne boczki, bo samochód tak się trzyma że można by spaść ze stołka. Na początku zastanawiałem się nad indeksem z samym W bez XL, ale widzę że Y XL dobrze się sprawdza. Zobaczymy jak będzie z ich zużyciem.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AntZamieszczone przez Nexus62 sezony i do kosza ...
:diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Nexus6Zamieszczone przez AntZobaczymy jak będzie z ich zużyciem.
Komentarz
-
-
ale_jak_to, nie kombinuj z rozmiarem masz opony pierwsza klasa po 385 PLN za sztukę: http://motohurt.com/57301,goodyear-e...-r17-91-y.html
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez hotrainale_jak_to, nie kombinuj z rozmiarem masz opony pierwsza klasa po 385 PLN za sztukę: http://motohurt.com/57301,goodyear-e...-r17-91-y.htmlOpony i felgi nowe-ceny hurtowe
Mobile phone: 501-517 687/668-39 64 74
Komentarz
-
-
Ah te promocje grupy goodyera, zapchane magazyny hurtowni bo coraz mniej zakladow chce to oferowac z powodu masowego zabkowania opon i reklamacji klientow. Nowosc z tamtego roku Bluresponsy, male jeszcze przebiegi, dotykam i wtf zaczyna zabkowac, ale jak to etykiety pokazuja mniej wiecej 68 db, ale to sie odnosi tylko do nowych opon. Kiedy jeszcze tym wiecej handlowalismy to np Fulda - o z tym to pielgrzymki sie ustawialy co to tak huczy
z czym nie mamy problemow tj:
-continentale premium contact5, sportcontact5
-michelin energy saver+, pilot sport3
-bridgestone t001,s001
-nokian line
-pare tanszych np kleber, uniroyal, viking, nawet koreanski nexen jest ok
Komentarz
-
-
Ja zalozylem Viking protech HP i narazie jestem bardzo zadowolony. Zobaczymy jak bedzie po jakims czasie.Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
www.nawmar.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez liveactno z ta promocją to jednak trochę przesadziłeś...
Zamieszczone przez jerolzapchane magazyny hurtowni
Komentarz
-
-
średnica (mm) różnica średnic (mm) różnica średnic (%)
opona wzorcowa 631.9 mm 0 mm 0 %
zamiennik 1 652.4 mm 20.5 mm 3.14 %
ubezpieczyciel moze sie doczepic do czegos takiego bo to nie jest rozmiar homologowany do tego auta i moga np w razie jakiegos zdarzenia kazac Ci pokryc czesc szkody ze swojej kieszeni, zalezy co sie stanie, kto sie tym bedzie zajmowal i jak bedzie na to patrzyl ale jezeli bedzie chcial to to pewnie wykorzysta
Komentarz
-
Komentarz